Altek burkoló

Altek burkoló
Mezőtúron a tégla- és cserépégetés több mint hétszáz éves múltra tekint vissza. A XIV. században ezen iparágak a királyi haszonélvezetek közé tartoztak. 1800 és 1860 között már téglaégető kemence is működött Mezőtúron, majd 1884-ben egy, a város tulajdonában lévõ, szezononként húsz embernek munkát adó téglagyár létesült. Márer Sándor és Tsa. cége 1911-ben pedig egy olyan téglagyárat hozott létre, ahol akkoriban jelentős mennyiségnek számító, évi 4 és fél millió darab téglát égettek ki. A tégla- és cserépgyártásnak nemcsak Mezőtúron, hanem mai két téglagyárunk helyén: Kunszentmártonban és Tiszaföldváron is évszázados hagyományai vannak.

Magyar tulajdonban

Az ALTEK Tégla- és Cserépipari Kft. gyökerei 1949-ig, a Szolnok Megyei Tégla- és Cserépipari Vállalat létrejöttéig nyúlnak vissza. Az állami vállalat privatizálását követően, több átszervezés után 1998-ban jött létre a kizárólag magyar tulajdonban lévõ ALTEK Tégla- és Cserépipari Kft. A cégnek Jász-Nagykun-Szolnok megye három városában működnek gyárai. Mezõtúron üzemel a betoncserépgyár és a síkburkoló üzem, az Altek-téglagyárak pedig Kunszenmártonban és Tiszaföldváron találhatóak.


Síkburkolók:


Napjainkban Önhöz hasonlóan egyre többen és többen fedezik fel újra a kültéri téglaburkolatokat, amelyek nemcsak díszítik, hanem egyben védik is épületeinket az időjárás viszontagságaitól.

Az ALTEK síkburkoló termékcsaládot különösen vonzóvá teszi, hogy a fagyálló, égetett agyag téglaburkoló lapok gyorsan, egyszerűen felragaszthatóak a meglévő falfelületekre. Legyen az hőszigetelő vakolatrendszer, betonfelület, kémény avagy bentmaradó herathekta zsaluzat. A síkburkolók kialakításuknál fogva nem igényelnek sok helyet, és tömegük is csekély, mindössze 10 kg négyzetméterenként.

A 6 és 10 mm vastagságú kerámialapok természetesen nemcsak kül-, hanem beltérben is alkalmazhatóak, téglavörös, narancs, bordó és sárga színeikkel meleg, barátságos hangulatot varázsolnak a konyhába, előtérbe vagy akár a nappaliba.

Az Altek Kft. saját fejlesztésű síkburkolói kizárólag a természetben előforduló alapanyagokból készülnek. A termékek színe az agyag természetes vasoxid tartalmának vagy ezen összetevő hiányának köszönhető, nem tartalmaznak sem mázat, sem festéket.

Mire figyeljenek a felrakásnál?

A hagyományos burkolótéglák esetén oly gyakori mészkivirágzás könnyen elkerülhető, amennyiben a síkburkoló téglát megfelelően szigetelt falfelületre flexibilis ragasztóval rakják fel, és fugázó anyaggal fugázzák ki. Telefuga alkalmazása esetén a már felragasztott burkoló lapokat a fugázás előtt alaposan nedvesítsék be, a fugaanyagot gumispatulával hordják fel, majd a lapok felületéről még a teljes száradás előtt többszöri átmosással takarítsák le a fugaanyagot!

Jó tudni, hogy a világos színű fugázó anyagok könnyebben eltávolíthatóak. A javasolt fugahézag 0,8-1 cm. A síkburkoló felrakásához fuga szélességű fa vezetőlécet, vagy T keresztet használjanak! Nem nedvszívó felületek esetén (hőszigetelő ragasztótapasz, beton stb.) felesleges a fugázással és a fugaanyag letakarításával bajlódni, amennyiben a síkburkolót a teljes felületén flex ragasztóval rakják fel. Ebben az esetben csak a fugákban látszó ragasztót kell elsimítani.

A síkburkolók élettartama korlátlan, csak a zsíros, olajos szennyeződésektől kell megóvni a burkolatot megfelelő impregnálás alkalmazásával.


Értékek, fejlesztések

1949-től napjainkig megszakítás nélkül folyik a téglagyártás.

1996: SÍKBURKOLÓ TERMÉKCSALÁD néven megindult a fagyálló, égetett agyag téglaburkoló lapok gyártása. A terméket hamar közkedveltté tette, hogy a vékony (6 és 12 mm) lapok gyorsan és egyszerűen felragaszthatóak a már meglévő falfelületekre.

1996: Elkezdték az elegáns vonalú, időtálló formájú ALTEK CSERÉP tetőfedő rendszer előállítását, amelyet később ALTEK KLASSZIKA TETőRENDSZER névre kereszteltek.

2005: A tetőfedő anyagok termékpalettáját ALTEK PORTO néven új, mediterrán hangulatú tetőcseréppel bővítették. A magas ívű cserép formájában délszaki hangulatot idéz, meleg, egységes színeivel viszont hű marad a magyar építészeti hagyományokhoz. Stílusteremtő, hazai mediterrán!

2005: Tovább szélesítették a falazóanyagok kínálatát, ALTEK-THERM néven modern falazóanyag-család gyártását kezdtük meg kunszentmártoni téglagyárunkban.

2005: A modern kor kihívásaira reagálva mérnökeik kiváló léghanggátlási mutatókkal bíró HANGGÁTLÓ TÉGLÁT fejlesztettek ki, amely tökéletesen alkalmas a társasházak lakáselválasztó falainak, valamint családi házak, kereskedelmi és ipari létesítmények fokozott akusztikai igénybevételnek kitett falainak építésére.

2006: Az ALTEK Tégla- és Cserépipari Kft. legújabb termékének, a KLASSZIKA DISZKONT tetőcserépnek köszönhetően ezentúl a kevesebb pénzből építkezők számára sem elérhetetlen álom a minőségi építőanyag.

2009: Égetett agyag flaszterburkoló lapok gyártását kezdte meg az Altek Kft. A fagyálló, 3 cm vastagságú térburkoló lapok kiválóan alkalmasak kerti járdák, teraszok, pincék burkolására, kocsibejárók kialakítására.

Színkavalkád

Magyar tulajdonú építőipari cégként, saját fejlesztésű, magyar termékek előállítóiként felelősséget érzenek az iránt, hogy gyártmányaik szín- és formavilága kövesse a magyar építészeti hagyományokat. Ám azokról a vásárlókról sem szeretnének megfeledkezni, akiket a szokatlan, a merész formák, színösszeállítások vonzanak. Ezért 2006-tól Fiume Porto és Abbázia Porto néven új, hármas színkompozíció jellemezte mediterrán tetőcserép gyártását kezdték meg. A hazánkhoz egykoron ezer szállal kötődő tengerparti városok hangulatát igyekszenek becsempészni a mindennapjaiba azoknak az építkezőknek, akik ezekkel a cserepekkel fedik házaikat.

A síkburkoló termékeik választékát is tovább bővítették ebben az évben: a téglavörös és a bordó mellett sárga színű fagyálló téglaburkolatot is kínálnak Önök számára. A várhatóan tovább növekvő vevői igény gyors és precíz kielégítése ezentúl sem okoz majd gondot, hiszen 2005 őszén új, megnövekedett kapacitású síkburkoló üzem kezdte meg működését Mezőtúron. Ennek köszönhetően naponta négyszer annyi síkburkolót tudnak előállítani, mint korábban.

Önöknek gyártják!

A legfontosabb céljuk a jövőben is az, hogy a képzett szakembergárda megbízható, precíz munkájának, az általuk felhasznált kiváló alapanyagoknak, a modern, környezetbarát gyártástechnológiának köszönhetően a vásárlók a lehető legjobb minőségű, időtálló, esztétikus anyagokból építhessék fel otthonaikat.